[row][span4]
2 lžíce řepkového oleje 3 cibule 1kg jarní mrkve 3 řapíky celeru 3 stroužky česneku 3 větvičky tymiánu 1 větvička rozmarýnu 40g hladké mouky sůl, pepř 1,8kg hovězího krku láhev červeného vína (víno podle chuti) 280ml passaty 1 lžíce třtinového cukru 2 lžíce Dijonské hořčice 2 lžíce Worcesterské omáčky 3 bobkové listy ____________________________ |
[/span4][span4]
[row][span4]
Ve velkém hrnci rozpalte 1 lžíci oleje, vsypte cibuli, mrkev a celer a opékejte asi 8–10 minut, nebo dokud se zelenina jemně nezabarví. Přidejte česnek, tymián a rozmarýn a asi minutu znovu opékejte. Pak zeleninu vyjmite z pánve. Mouku smíchejte se solí a pepřem a obalte v něm hovězí krk. Do hrnce dejte zbytek oleje a zprudka na něm opečte maso ze všech stran. Pak vyjměte z hrnce a dejte k zelenině.
Do hrnce nalijte víno (nezapoměnte si dát skleničku), počkejte, až se zredukuje zhruba na půlku, pak přilijte vývar, vmíchejte passatu, cukr, Dijonskou hořčici, Worcesterskou omáčku a bobkové listy. Do hrnce vraťte zeleninu i maso a dejte do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte 6 až 8 hodin, občas promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s kaší. Na tu uvařte oloupané brambory doměkka, pak je rozšouchejte a našlehejte s máslem a horkou smetanou. Ochuťte kapkou řepkového oleje a podle chuti osolte a opepřete. |
[/span4][span4]